Mangal ve Barbekü
Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında, bulundukları yerlerden çıkarılan mangal ve barbekü ürünleri keyifli sofralar ve lezzetli yemeklerin aracısı. Aile yemekleri, arkadaş toplantıları, piknikler ve özel davet yemeklerinin hazırlanmasında başvurulan bu ürünler leziz etlerin pişirilmesini sağlıyor. Hepimiz açık havada bir mangaldan veyahut terasta bir barbeküden keyif alırız. Bunun nedeni aslında yemeğin paylaşılmasıdır. Mangal ya da barbekü üzerinde özenle pişirilen et ve sebzeler kalabalık sofralarda paylaşılan yiyeceklerdir.
Baharın gelişi ile mangal alanlarına rağbet artıyor. Bununla birlikte de insanlar mangal ya da barbekü edinmek. Leziz yemeklere imza atmak ve aile üyelerine, arkadaşlara unutamayacakları sofralar hazırlamak için faydalanabileceğiniz mangal ve barbekü modelleri mevcut. Fakat önce belirtmek istediğimiz bir husus var. Bu husus pek çok kişinin atladığı bir husus: mangal ve barbekü arasındaki farklar. Birçok insan bu iki araç arasındaki ayrımı yapamıyor. Bu ayrımı bilmek amacınıza hizmet eden aracı bulmanızda yardımcınız olur.
Görünüş olarak aynı gibi olsalar da mangal ve barbekü arasında bazı farklılıklar bulunuyor. Bu farklılıklar pişirme yöntemleri, pişirme süreleri ve fiziksel özelliklerinden kaynaklanıyor. Örneğin mangal kapaksız bir yapıya sahiptir. Hemen her evde bulunan kapaksız et pişirme araçları mangal olarak anılır. Barbekü ise kapaklı yapısı ile daha çok fırın gibi işlev görür. Barbekünün pişirme süresi mangala oranla daha uzundur.
Mangal Çeşitleri
Kömür ya da odun kullanılarak yakılan mangallar lezzetli bir yiyeceği pişirmenin en kestirme yolu. Genellikle saç, bakır ve pirinç gibi materyallerden üretilen mangalların birden çok tipi var. Tüplü, kömürlü ve elektrikli mangal çeşitleri insanlara mangallar arasında seçim yapma fırsatı sunuyor. Şimdi ayrı ayrı bu mangal tiplerinin özelliklerine bakalım.
Tüplü Mangal
Birçok amaç için olduğu gibi mangal yapmak için tüp kullanımı mümkün. Balkon ve teras gibi alanlarda hangi mangalın kullanılabileceğini merak edenler için cevap çok basit: tüplü mangal. Tıpkı evdeki ocaklarımızın çalışma sisteminde olan tüplü mangallar is ve duman bırakmadan etlerinizi ve sebzelerinizi pişiriyor. Size de bu yiyecekleri afiyetle yemek kalıyor. Ayrıca tüp ile çalışan mangallar başka fonksiyonlara sahip olabiliyor. Bunlar mangal malzemelerini muhafaza edebileceğiniz alanlar ve çay ya da benzeri şeyleri sıcak tutabileceğiniz bir üst alan.
Kömürlü Mangal
Ben klasik mangaldan vazgeçmem, diyenler için kömürlü mangal çeşitleri iyi bir seçenek. Mangal kömürü ve odun gibi maddeler yardımıyla hazır edeceğiniz kömürlü mangalınızla leziz etler pişirebilirsiniz. Özellikle açık alanlarda kullanıma uygun olan bu mangal çeşidi ile gerçek mangal lezzetinin keyfini çıkarabilirsiniz. Kömürlü mangallar da oldukça çeşitli. Ayaklı mangallar, set üstü mangallar, katlanır mangal çeşitleri kömürlü mangalların çatısı altında toplanıyor. Hem pratik hem de klasik bir yöntemle et ve sebze pişiren kömürlü mangallar sitemizde yer alan ürünlerden.
Elektrikli Mangal
Mangal ve barbekünün özellikle sıcak havalarda kullanıldığını düşünürüz. Peki bu havalar haricinde mangalda pişirilen yiyecekleri tadamayacak mıyız? Tabii elektrikli mangallar sayesinde kış aylarında dahi mangal keyfinden uzak kalmayız. Çünkü bu mangal çeşidi her hava koşuluna uyum sağlar. Ayaklı ve tezgâh üstü modellere sahip olan elektrikli mangalların sağladığı pek çok fayda da bulunur. Bunlar katlanabilir özellikte olanların kolay kullanımı, duman ve koku gibi sonuçlar doğurmamaları ve yiyecekleri ya da mangal aksesuarlarını muhafaza edebilecek tasarımlara sahip olmaları olarak sıralanabilir.
Barbekü Çeşitleri
Bazı noktaları ile mangallardan ayrılan barbeküler de leziz et ve sebzelerin pişirilmesinde önemli rol oynuyor. Balkon ve teraslarda da kullanıma uygun olan barbekü çeşitleri arasında elektrikli barbeküler, tüplü barbeküler ve kömürlü barbeküler yer alıyor. Barbekülerin sahip oldukları kapaklar yiyeceklere fırında pişmiş gibi bir tat verir.
Barbekülerin birçok araçla birlikte kullanıldığını biliyoruz. Bunun için barbekü satın alacakken pişirme işlemine yardımcı diğer ürünleri de satın alıyoruz. Neyse ki barbekü seti çeşitleri ile her bir ürün için ayrı ayrı emek vermeye gerek kalmıyor. Barbekü yapımını kolaylaştıran setlerin içerisinde barbekü, tutuşturma bacası, barbekü kılıfı, ızgara ve pişirme taşı gibi ürünler yer alıyor.
Mangal ve Barbekü Yardımcıları
Mangallar da barbeküler de lezzetli yiyecekler pişirmek için birtakım yardımcıları ihtiyaç duyar. Çünkü hem mangalı ya da barbeküyü yakmak, yemeğin doğru pişmesini sağlamak ve sonrasında temizliğini yapmak için yardımcı araç kullanmak gereklidir. Mangal ve barbekülerde kullanılan yardımcı araçlar şu şekilde sıralanabilir:
- mangal tutuşturucusu,
- mangal kömürü,
- mangal maşası,
- mangal spatulası,
- mangal eldiveni,
- temizleme fırçası…
Yukarıda sayılı olan ürünler ihtiyaçlar doğrultusunda çeşitlenir. Mangal malzemeleri, bahçe ve teras için barbekü çeşitleri, mangal çeşitleri için kategorimizde yer alan ürünlere göz atın ve fırsatları kaçırmayın.