Çiçek Bakımı ve Bitki Yetiştirme Ürünleri
Ev içerisindeki odaları, balkonları ve bahçeleri süsleyen bitki ve çiçekler dekorasyonun tamamlanmasında önemli bir etkiye sahip. Evde, bahçede ya da balkonda bitki ve çiçek yetiştirmenin birçok faydası bulunuyor. Bitki ve çiçeklerin faydaları arasında havayı temizleme, zihin sağlığına iyi gelme, rahatlatıcı etki ve konsantrasyonu artırma gibi hususlar sayılabilir. Bunun için birçok insan yaşam alanlarında çiçek ve bitkilere yer vermek istiyor. Bunun sonucunda da “Çiçek bakımı nasıl yapılır?” ve “Bitki bakarken nelere dikkat etmeli?” gibi sorular devreye giriyor.
Evinizde bitki bakımına başlamadan önce bilmeniz gereken birtakım hususlar bulunuyor. Bu hususlara uymak pek çok bakımdan size ve bitkinize fayda sağlayacaktır. Eğer bitki bakmaya başlamadan evvel bu bitkilerin bakımı hakkında fikir sahibi olmazsanız zaman içerisinde bitkinizin kuruyup yok olduğuna tanık olursunuz. Bu da boşa giden emek anlamına gelir. Yazımızın devamında evde çiçek bakmanızı kolaylaştıracak bilgileri bulabilirsiniz.
Evde Çiçek Yetiştirme
Evde çiçek bakmanın en kolay saksıda çiçek yetiştirme olarak karşımıza çıkıyor. Hepimizin bildiği gibi neredeyse her ebatta saksı çeşidi bulmak mümkün. Saksılar bitkinin boyutuna göre ve ihtiyacı olan alana göre değişiklik gösteriyor. Peki saksıda çiçek bakmak için bilinmesi gerekenler neler? Saksıda çiçek bakmaya başlamadan evvel öne bitkinizi tanımalısınız. Yani bitkinizin kökleri nasıl bir büyüme evresi geçirecek, ne kadar sürede büyüyecek gibi soruların cevabını verdikten sonra doğru saksıya sahip olabilirsiniz.
Her çiçek farklı özelliklere sahiptir ve her çiçeği aynı toprakta yetiştiremezsiniz. Bunun için çiçeğinizin hangi toprağı sevdiğini öğrenmeniz çiçeğinizin gelişimi için yararlı olacaktır. Bitki yetiştirmede kullanılan toprak türleri şu şekilde sıralanabilir:
- tınlı toprak,
- taşlı toprak,
- kompost toprak,
- torf toprak,
- killi toprak…
Çiçeklerin her birinin farklı özelliklere sahip olduğunu belirtmiştik. Örneğin menekşe gibi çiçekler nemli toprak yapısını sever. Kaktüs gibi bitkiler ise daha ince kumlu toprakları sever. Bahçede ya da balkonda çiçek yetiştirmek için en çok kullanılan toprak çeşitleri torf toprak ve tınlı topraktır.
İç Mekândaki Bitkilerin Bakımı
Bu başlık altında genel hatlarıyla bitkilerin nasıl yetiştirilmesi gerektiği ve hangi aşamalardan geçtikleri gibi konulardan bahsedeceğiz. Evde, balkonda ya da bahçede nerede bakacaksak olursanız olun bitkilerin bakımı sevdiğini bilmeniz gerekir. Eğer bitkinize gereken önemi göstermezseniz zaman içerisinde size küsebilir ve yapraklarını düşürebilir. Öncelikle bitki bakımı eylemine karar verdiğinizde bitkinin özelliklerini öğrenmelisiniz. Sonraki adım ise bitkiniz için doğru saksıyı seçmek. Dikeceğiniz bitkinin tohumlarını ya da fidelerini ilk olarak küçük saksılara yerleştirebilirsiniz. Daha sonra bitki büyüdükçe saksı değişikliğine gidebilirsiniz. Saksı değiştirmek bitkinin toprağını da havalandırmanız için size yardımcı olacaktır.
Bitki ve çiçeklerin belirli aralıklarla sulanması da bakımda önemlidir. Sulama periyotlarını yine bitkinizin özelliklerine göre yapmalısınız. Bitkileriniz için dikkat etmeniz gereken diğer etmenler ışık ve sıcaklık gibi değerlerdir. Yetiştirmek istediğiniz bitkinin özelliklerine göre ışık ve sıcaklığı belirlemenizde fayda var. Bunun yanı sıra yaşadığınız yerin iklim şartlarını da göz önüne almalısınız. Eğer yetiştireceğiniz bitki için uygun hava koşullarına sahip değilse yaşadığınız yer o bitkiyi edinmeniz mantıklı olmayacaktır.
Dış Mekânda Bitki Bakımı
Şimdiye kadar daha çok ev içerisinde bitki ve çiçek bakımından bahsettik. Bu başlık altında ise dış mekânda çiçek yetiştirmek ve bakımını sağlamaktan bahsedeceğiz. Bahçenizde çiçek veya diğer bitkileri yetiştirmek istiyorsanız da dikkat etmeniz gereken meseleler bulunuyor. Bahçenizde çiçek veya diğer bitkilerin bakımına başlamadan önce edinmeniz gereken bazı malzemeler bulunuyor. Bunlar ilk etapta toprağı havalandırmak için çapa, gübre, tohum ve fideler olarak sıralanabilir. Tabii burada bahçenizde hangi bitkileri yetiştireceğinize de karar vermelisiniz. Örneğin gül, meyve ağaçları, sarmaşıklar ve sebzeler bahçenizde yetiştirebileceğiniz bitkiler olabilir.
Peki, bahçenizde yetiştireceğiniz bitkinin hangisi olacağına karar verdiniz. Şimdi sırada bu bitkilerin bakımını yapmak var. Sulama, çapalama ve gübreleme gibi eylemler bitkilerin bakımında olmazsa olmaz. Çiçekler için gübre, sulama araçları ve çapalara sitemiz üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra bitki besinleri, bitki vitaminleri, sera ekipmanları da sitemiz üzerinden edinebileceğiniz malzemelerden.